KarmaMedicina

TAROT, az életünk térképe

TAROT, az életünk térképe

Tarot kártyák, csomagok

2010. június 30. - xalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A XV. SZÁZAD végére már a maihoz hasonló, 78 lapos kártyáról álló csomag vált ismerté, melyet Velencei Tarot-nak neveztek, a későbbiekben Marseille-i Tarotként híresült el. A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marseille-i Tarot (1751-ből) máig is hozzáférhető az eredetivel azonos kiadásban, a szakirodalmak általában ezeket a lapokat kiáltják ki „eredetinek”. Jellegzetes, egyszerűen színezett lapjai erősen megosztják a hozzáértőket, abban azonban egyetértenek, hogy szimbólumrendszere valóban, a ma kapható lapok eredetiének tekinthetőek.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visconti Sforza  néven ismert  velencei változatára nagy hatással volt az olasz reneszánsz. Ez a csomag néven vált ismertté. Sokan ez utóbbit jegyzik „eredetiként”. Ezeken a lapokon szembetűnő, hogy nincsenek rajta sem számok, sem nevek. Szimbólumai finomak, aprólékosak és tudatosak. A képek a két család (Viscontiak és a Sforzák) tagjait ábrázolják.

(Csak egy példa a kifinomult szimbólumrendszerére: az általánosságban elérhető kívánságot jelentő Csillag szinte ugyanúgy ábrázolja hölgyét, mint a többnyire nehéz utat jelképező Hold lapja. Avatatlan szem talán fel sem fedezi azt a finomságot, hogy a hölgy a Holdat fogja, míg a csillagot csak „mindjárt eléri” – ugyanakkor a Holddal a kezében nincs rajta cipő. Mezítláb megtéve ugyanazt az utat kétségkívül nehezebb és hosszabbnak tűnő)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rider-Waite Tarot csomag a  következő nagy „Tarot-dinasztia” a XX. század elején készült el Arthur Edward Waite tervezésében , Pamela Colman Smith által megfestve, ez a sokak által ismert,és  használt pakli.  Szimbólumrendszere annyi pontos, és érthető, hogy kezdők számára sem okoz különösebb nehézséget annak használata. Ez volt az első olyan összeállítás, amelyeken a kis arkánumok is illusztráltak voltak, ami tovább könnyíti a kezdők számára a lapok értelmezését.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crowley Tarotja a „Thoth könyve” kártyacsomag alig pár évvel később jelent meg. Egyiptomi szimbolikára épül, szoros kapcsolatot tartva a Kabbalával. A lapokat Lady Frieda Harris festette meg a mester útmutatásai alapján. Thot, az egyiptomi világba a mágia és a bölcsesség isteneként vonult be, és Crowley feltehetően ezzel is a Tarot misztériumára utalt.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kazanlár Emil Tarot csomagját azért tartják különlegesnek,mert szakítva az eddigi hagyományokkal, nem követ  egységes vallási vonalat (egyiptomi, héber, stb.) Egy Ökomenikus Tarot, mely a nagy világvallások összhangjára hívja fel a figyelmet. Utalva ezzel a kis arkánum lapjain egymásba olvadó vallási szimbólumrendszerrel.  Az indiai (botok), a magyar (kelyhek), perzsa (érmék), egyiptomi (kardok) világ vallási és történelmi nagy alakjai, jelenései találhatók, ötvözve egy igen aprólékos  szimbólumrendszerel
 

süti beállítások módosítása