A Tarot életünk, létünk, gondolataink, érzéseink, érzelmeink lenyomatának tükre, mely a legpontosabb képet mutatja az "egész" lényünkről. Rendeltetésünk megtalálásában, spirituális emlékek felébresztésében, személyes élettervek megvilágításban és életutunk spirituális feltárásában nyújt segítséget. Olyan, akár egy GPS, mely biztonsággal elnavigál életünk ismeretlen útjain. Hogy rábízhassuk magunkat erre a különleges térképre, a legfontosabb, hogy megismerjük a használatát.

Szeretettel üdvözlöm!

Naptár

január 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Tarot kártyák, csomagok

2010.06.30. 01:00 | xalen | Szólj hozzá!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A XV. SZÁZAD végére már a maihoz hasonló, 78 lapos kártyáról álló csomag vált ismerté, melyet Velencei Tarot-nak neveztek, a későbbiekben Marseille-i Tarotként híresült el. A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marseille-i Tarot (1751-ből) máig is hozzáférhető az eredetivel azonos kiadásban, a szakirodalmak általában ezeket a lapokat kiáltják ki „eredetinek”. Jellegzetes, egyszerűen színezett lapjai erősen megosztják a hozzáértőket, abban azonban egyetértenek, hogy szimbólumrendszere valóban, a ma kapható lapok eredetiének tekinthetőek.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visconti Sforza  néven ismert  velencei változatára nagy hatással volt az olasz reneszánsz. Ez a csomag néven vált ismertté. Sokan ez utóbbit jegyzik „eredetiként”. Ezeken a lapokon szembetűnő, hogy nincsenek rajta sem számok, sem nevek. Szimbólumai finomak, aprólékosak és tudatosak. A képek a két család (Viscontiak és a Sforzák) tagjait ábrázolják.

(Csak egy példa a kifinomult szimbólumrendszerére: az általánosságban elérhető kívánságot jelentő Csillag szinte ugyanúgy ábrázolja hölgyét, mint a többnyire nehéz utat jelképező Hold lapja. Avatatlan szem talán fel sem fedezi azt a finomságot, hogy a hölgy a Holdat fogja, míg a csillagot csak „mindjárt eléri” – ugyanakkor a Holddal a kezében nincs rajta cipő. Mezítláb megtéve ugyanazt az utat kétségkívül nehezebb és hosszabbnak tűnő)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rider-Waite Tarot csomag a  következő nagy „Tarot-dinasztia” a XX. század elején készült el Arthur Edward Waite tervezésében , Pamela Colman Smith által megfestve, ez a sokak által ismert,és  használt pakli.  Szimbólumrendszere annyi pontos, és érthető, hogy kezdők számára sem okoz különösebb nehézséget annak használata. Ez volt az első olyan összeállítás, amelyeken a kis arkánumok is illusztráltak voltak, ami tovább könnyíti a kezdők számára a lapok értelmezését.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crowley Tarotja a „Thoth könyve” kártyacsomag alig pár évvel később jelent meg. Egyiptomi szimbolikára épül, szoros kapcsolatot tartva a Kabbalával. A lapokat Lady Frieda Harris festette meg a mester útmutatásai alapján. Thot, az egyiptomi világba a mágia és a bölcsesség isteneként vonult be, és Crowley feltehetően ezzel is a Tarot misztériumára utalt.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kazanlár Emil Tarot csomagját azért tartják különlegesnek,mert szakítva az eddigi hagyományokkal, nem követ  egységes vallási vonalat (egyiptomi, héber, stb.) Egy Ökomenikus Tarot, mely a nagy világvallások összhangjára hívja fel a figyelmet. Utalva ezzel a kis arkánum lapjain egymásba olvadó vallási szimbólumrendszerrel.  Az indiai (botok), a magyar (kelyhek), perzsa (érmék), egyiptomi (kardok) világ vallási és történelmi nagy alakjai, jelenései találhatók, ötvözve egy igen aprólékos  szimbólumrendszerel
 

Címkék: TAROT eredete rendszere felépítése

A bejegyzés trackback címe:

https://xalen.blog.hu/api/trackback/id/tr892120840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.