A Tarot életünk, létünk, gondolataink, érzéseink, érzelmeink lenyomatának tükre, mely a legpontosabb képet mutatja az "egész" lényünkről. Rendeltetésünk megtalálásában, spirituális emlékek felébresztésében, személyes élettervek megvilágításban és életutunk spirituális feltárásában nyújt segítséget. Olyan, akár egy GPS, mely biztonsággal elnavigál életünk ismeretlen útjain. Hogy rábízhassuk magunkat erre a különleges térképre, a legfontosabb, hogy megismerjük a használatát.

Szeretettel üdvözlöm!

Naptár

szeptember 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

A Tarot eredete

2010.06.30. 00:59 | xalen | 2 komment

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A TAROT keletkezéséről megoszlanak a vélemények. Vannak, aki az Ősi Atlantiszi Tudást vélik a lapokban „felfedezni” de sokan csak egy egyszerű szórakozató kártya”jóslásnak tekintik.  Szintén mások felfogása, hogy Egyiptom papjai mentették át ily módon a tudásukat és van, aki biztos benne, hogy ez egy kicsit azért több mint egy szimpla  játék.

Ami a valóság, hogy a kártyákról esőnek egy, 1377-ben keltezett dokumentumban tettek említést, melyben tiltották annak használatát. Elgondolkodtató, hogy a tiltás ellenére az ezt követő 20 évben miként terjedt el a világ 24 nagyvárosában különösen akkor, ha figyelembe vesszük a középkor kommunikációs lehetőségeit, ahol még a könyvnyomtatás lehetőségeit sem ismerték. 
Az is tény, hogy a mai játékkártyák kísértetiesen hasonlítanak a Tarot lapjainak szerkezetéhez. A kis arkánum négy színe a legtöbb kártyajátékban – römi, ulti, Fekete Péter stb. – megtalálható. A nagy arkánum kezdetét és végét szimbolizáló Bolond mára Joker-ként ismert.
 
Szintén nagy a hasonlatosság a Tarot egy Indiából származó kártya között, melyet ma cigánykártyaként vagy közönséges vetőkártyaként ismerhetünk. A szimbólumokkal tűzdelt ábrázoláson kívül a titok terjedési módja is hasonlatos hozzá: generációkon át szájról szájra adták egymásnak a kártyavetés tudományát, ügyelve arra, hogy kívülálló ne nyerjen betekintést. Ezen kívül más kapcsolat igazoltan nincs, talán csak annyi, ha engedjük, hogy a Tarot lapjait ismereteket egyszerű jóskártyaként használjuk, lealacsonyítva annak valódi tudását.
 
Hogy mi volt előbb játékkártya kontra jóskártya dologban nem tudni, hogy egy akkoriban elterjedt játék remek eszköznek mutatkozott a „titkok” átmentésére, vagy fordítva, a mentéshez kerestek egy eszközt, amelyet játéknak álcáztak.
Egy másik eredeti történet Mózesről szólt, aki az egyiptomi papok által őrzött titkot a Tarot képében vitte magával Izrael népének kivonulásakor, Palesztinába. Ezt alátámasztani látszik az a szoros kapcsolat, amely a Tarot és a Kabbala, valamint a héber ábécé között kétségkívül rejlik. Ilyen párhuzam a nagy arkánum 22 lapja és a 22 héber betű, de a betűk és a lapok közötti kapcsolat is. A Kabbala 10 körrel ábrázolt szefíra alkotja, mely a 10 különleges isteni tulajdonságot jelenti. Ezt a 10 kört 22 út köti össze. A 22 út az isteni tulajdonságokkal összhangban épp úgy megtalálható a héber ábécében, mint a TAROT Nagyarkánumának lapjain. A Tarot, egy kulcs hogy belépj általa a Kabbala rejtett világába. 
 
NEKÜNK ÉLETÜNK  megértésében, problémáink megoldásában segíthet.Az archaikus hagyomány szerint a Tarot képeit, szimbólumait a szakrális templomok falaira festették. A beavatásra várók sokszor éjszakákon át meditáltak itt, míg megértették valamennyi kép rejtett jelentését. A tudás birtokosának a Tarot képei elmesélték az emberi fejlõdés és a világegyetem misztériumát. Gyakran az ibisz madár alakjában ábrázolt Thoth istent tekintették a Tarot patrónusának, hiszen Thoth ismerte az élet és a halál misztériumát, a sors törvényeit, és feljegyezte mind a halandók, mind a halhatatlanok cselekedeteit.
 
A Crowley-Thoth-Tarot szimbólumok sokaságát egyesíti képekben. Az asztrológiát,
numerológiát és a vizualizációt kapcsolja össze különbözõ filozófiák szimbolikájával. Frida Harris, aki évekig dolgozott a képeken (1938-1943), egyiptológus volt.
A festmények a tudásáról és a szimbólumok mély ismeretérõl vallanak.
A kártya keletkezése "Az Aranyló Hajnal Rendje" tevékenységére vezethetõ vissza. Mind Waite, mind Crowley tagja volt ennek a rendnek, melynek célja a nyugati társadalom megváltoztatása a szimbólumok megismerése által. Míg Waite a jelenkori, Crowley a legõsibb szimbólumokhoz nyúlt vissza a kártya tervezésekor.
Frida Harris az ábrák megrajzolása során Crowley vázlataira és leírásaira támaszkodott. Harris csak úgy volt hajlandó megalkotni a képeket, ha közben Crowley nincs jelen, és nem bonyolódik a fekete mágia praktikáiba. Egy-egy kártyát, akár többször is újra festett, ennek köszönhetõ olyan - gyûjtõk számára kiadott - csomag, ahol három Mágus szerepel. A kártyacsomag Crowley és Harris halála után jelent csak meg a mostani formájában elõször 1977-ben. (Gerald B. Ziegler: A Tarot- A lékel tükre)
 
NAPJAINKBAN
A Tarot a rendeltetésünk megtalálásában, spirituális emlékek felébresztésében, 
személyes élettervek megvilágításban és életutunk spirituális feltárásában nyújt segítséget. 
Olyan, akár egy GPS, mely biztonsággal elnavigál életünk ismeretlen útjain.
Hogy rábízhassuk magunkat erre a különleges térképre, a legfontosabb, hogy megismerjük a használatát. Mit kell megtanulnom ebből az élethelyzetből?
Miért éppen ez történik velem?
Minek köszönhető ez az élethelyzet kialakulása?
Merre induljak tovább?
Mire figyelmeztetnek ezek az események?
Hogyan van mindez összhangban a feladatommal?
Honnan indultam?
Hová tartok?
Milyen módon érhetem el céljaimat?
És még számos hasonló kérdéseke kaphatjuk meg a választ.
 
 
A Tarot életünk, létünk, gondolataink, érzéseink, érzelmeink lenyomatának tükre, mely a legpontosabb képet mutatja az "egész" lényünkről.

 

Címkék: TAROT eredete rendszere felépítése

A bejegyzés trackback címe:

https://xalen.blog.hu/api/trackback/id/tr982120740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MammyPress Média 2017.08.12. 17:28:13

Köszönöm, hogy viszontláthattam könyvem tartalmának egy részét az oldalon - ez akár egyfajta elismerés is lehetne...
Mégis azt gondolom, legalább egy pici utalást illett volna ejteni róla, hogy honnan vannak idézetek. Nem reklámként, nem is azért, mert a törvény a szerzői jogokat védi - hanem mert így etikusabb lenne!
Üdvözlettel: Mammy - a kuckójából