KarmaMedicina

TAROT, az életünk térképe

TAROT, az életünk térképe

A Tarot eredete

2010. június 30. - xalen

 

A TAROT keletkezéséről megoszlanak a vélemények. Vannak, aki az Ősi Atlantiszi Tudást vélik a lapokban „felfedezni” de sokan csak egy egyszerű szórakoztató kártya ”jóslásnak" tekintik.  Szintén mások felfogása, hogy Egyiptom papjai mentették át ily módon a tudásukat és van, aki biztos benne, hogy ez egy kicsit azért több mint egy szimpla  játék.

Ami a valóság, hogy a kártyákról esőnek egy, 1377-ben keltezett dokumentumban tettek említést, melyben tiltották annak használatát. Elgondolkodtató, hogy a tiltás ellenére az ezt követő 20 évben miként terjedt el a világ 24 nagyvárosában különösen akkor, ha figyelembe vesszük a középkor kommunikációs lehetőségeit, ahol még a könyvnyomtatás lehetőségeit sem ismerték. 
Az is tény, hogy a mai játékkártyák kísértetiesen hasonlítanak a Tarot lapjainak szerkezetéhez. A kis arkánum négy színe a legtöbb kártyajátékban – römi, ulti, Fekete Péter stb. – megtalálható. A nagy arkánum kezdetét és végét szimbolizáló Bolond mára Joker-ként ismert.
 
Szintén nagy a hasonlatosság a Tarot egy Indiából származó kártya között, melyet ma cigánykártyaként vagy közönséges vetőkártyaként ismerhetünk. A szimbólumokkal tűzdelt ábrázoláson kívül a titok terjedési módja is hasonlatos hozzá: generációkon át szájról szájra adták egymásnak a kártyavetés tudományát, ügyelve arra, hogy kívülálló ne nyerjen betekintést. Ezen kívül más kapcsolat igazoltan nincs, talán csak annyi, ha engedjük, hogy a Tarot lapjait ismereteket egyszerű jóskártyaként használjuk, lealacsonyítva annak valódi tudását.
 
Hogy mi volt előbb játékkártya kontra jóskártya dologban nem tudni, hogy egy akkoriban elterjedt játék remek eszköznek mutatkozott a „titkok” átmentésére, vagy fordítva, a mentéshez kerestek egy eszközt, amelyet játéknak álcáztak.
Egy másik eredeti történet Mózesről szólt, aki az egyiptomi papok által őrzött titkot a Tarot képében vitte magával Izrael népének kivonulásakor, Palesztinába. Ezt alátámasztani látszik az a szoros kapcsolat, amely a Tarot és a Kabbala, valamint a héber ábécé között kétségkívül rejlik. Ilyen párhuzam a nagy arkánum 22 lapja és a 22 héber betű, de a betűk és a lapok közötti kapcsolat is. A Kabbala 10 körrel ábrázolt szefíra alkotja, mely a 10 különleges isteni tulajdonságot jelenti. Ezt a 10 kört 22 út köti össze. A 22 út az isteni tulajdonságokkal összhangban épp úgy megtalálható a héber ábécében, mint a TAROT Nagyarkánumának lapjain. A Tarot, egy kulcs hogy belépj általa a Kabbala rejtett világába. 
 
NEKÜNK ÉLETÜNK  megértésében, problémáink megoldásában segíthet.Az archaikus hagyomány szerint a Tarot képeit, szimbólumait a szakrális templomok falaira festették. A beavatásra várók sokszor éjszakákon át meditáltak itt, míg megértették valamennyi kép rejtett jelentését. A tudás birtokosának a Tarot képei elmesélték az emberi fejlõdés és a világegyetem misztériumát. Gyakran az ibisz madár alakjában ábrázolt Thoth istent tekintették a Tarot patrónusának, hiszen Thoth ismerte az élet és a halál misztériumát, a sors törvényeit, és feljegyezte mind a halandók, mind a halhatatlanok cselekedeteit.
 
A Crowley-Thoth-Tarot szimbólumok sokaságát egyesíti képekben. Az asztrológiát,
numerológiát és a vizualizációt kapcsolja össze különbözõ filozófiák szimbolikájával. Frida Harris, aki évekig dolgozott a képeken (1938-1943), egyiptológus volt.
A festmények a tudásáról és a szimbólumok mély ismeretérõl vallanak.
A kártya keletkezése "Az Aranyló Hajnal Rendje" tevékenységére vezethetõ vissza. Mind Waite, mind Crowley tagja volt ennek a rendnek, melynek célja a nyugati társadalom megváltoztatása a szimbólumok megismerése által. Míg Waite a jelenkori, Crowley a legõsibb szimbólumokhoz nyúlt vissza a kártya tervezésekor.
Frida Harris az ábrák megrajzolása során Crowley vázlataira és leírásaira támaszkodott. Harris csak úgy volt hajlandó megalkotni a képeket, ha közben Crowley nincs jelen, és nem bonyolódik a fekete mágia praktikáiba. Egy-egy kártyát, akár többször is újra festett, ennek köszönhetõ olyan - gyûjtõk számára kiadott - csomag, ahol három Mágus szerepel. A kártyacsomag Crowley és Harris halála után jelent csak meg a mostani formájában elõször 1977-ben. (Gerald B. Ziegler: A Tarot- A lékel tükre)
 
NAPJAINKBAN
A Tarot a rendeltetésünk megtalálásában, spirituális emlékek felébresztésében, 
személyes élettervek megvilágításban és életutunk spirituális feltárásában nyújt segítséget. 
Olyan, akár egy GPS, mely biztonsággal elnavigál életünk ismeretlen útjain.
Hogy rábízhassuk magunkat erre a különleges térképre, a legfontosabb, hogy megismerjük a használatát. Mit kell megtanulnom ebből az élethelyzetből?
Miért éppen ez történik velem?
Minek köszönhető ez az élethelyzet kialakulása?
Merre induljak tovább?
Mire figyelmeztetnek ezek az események?
Hogyan van mindez összhangban a feladatommal?
Honnan indultam?
Hová tartok?
Milyen módon érhetem el céljaimat?
És még számos hasonló kérdéseke kaphatjuk meg a választ.
 
 
A Tarot életünk, létünk, gondolataink, érzéseink, érzelmeink lenyomatának tükre, mely a legpontosabb képet mutatja az "egész" lényünkről.

 

süti beállítások módosítása